Hva er Colostrum

Colostrum er råmelk
Kalvedans er en del av norsk husmannskost som mer eller mindre er gått i glemmeboken. Den viktigste ingrediensen i kalvedans er råmelk eller colostrum. Colostrum er den første melkeaktige utskillelsen som blir produsert i pattedyrs melkekjertel før den begynner å produsere melk. All utskillelse som skjer etter denne første utskillelsen omtales som mellom-melk. Allerede ved 2. melking er 80% av colostrumen borte.

Designet av naturen for å sikre overlevelse
Colostrum er altså ikke melk, men en kompleks sammensetning av beskyttende, stimulerende og reparerende substanser, designet av naturen for å sikre overlevelse.
Kalven fødes med lav immunstatus, og de får optimal beskyttelse ved å drikke colostrum fra mor. Kalvene opparbeider seg på den måten immunforsvar mot infeksjoner gjennom colostrum, som er svært rik på viktige immunstoffer og stimulerer også utviklingen av kalvens eget immunforsvar.

Den optimale ungdomskilden
Forskning og media beskriver Colostrum som den optimale ungdomskilden, men det betyr også at optimale mengder av disse beskyttende, regulerende, reparerende og fornyende stoffene igangsetter livsviktige prosesser hos alle som trenger det, uavhengig av alder.

Comments are closed.